sunnuntai 24. helmikuuta 2013

Maki sushi =P


Sushi. Voisin elää loppuelämän syömällä vain sushia -aamupalaksi, lounaaksi, välipalaksi...- Se maku on vain jotain kutkuttavan ihanaa ja siihen en kyllästy koskaan. 

On jo monta päivää pyörinyt mielessä, että pitäisi taas tehdä maki sushia. Täällä, kun ei sushia saa muualta kuin pakastealtaasta ja se nyt on vain jotenki totally ei. 
Tänään viimeinkin päätin tehdä maki sushia ja kruunata ihanan päivän herkullisella iltapalalla. Maki sushit ovat itseasiassa aikaa näppäriä ja helppoja tehdä. Riisin valmistaminen taitaa viedä suurimman ajan makien valmistamisessa.

Maki sushit


3-4 leväarkkia (nori)
250g sushi-riisiä
2-3rkl riisiviinietikkaa
1tl sokeria
500g kokonaisia pakastettuja kuorellisia katkarapuja
majoneesia tuubista
Japanilaista soijaa tarjoiluun

Lisäksi vielä tarvitaan bambumatto

Aloita valmistamalla sushi-riisi. Laita riisit lävikköön. Huuhtele riisit hyvin kylmässä vedessä niin kauan, että riisistä irtoava vesi ei ole enää sameaa. Tämän jälkeen laita riisit kattilaan. Kaada päälle kylmää vettä niin, että riisit juuri peittyvät. Anna seistä 20min. Tämän  jälkeen kaada vesi kattilasta pois. Lisää kattilaan 4dl vettä ja anna kiehahtaa. Tämän jälkeen laita levy pienemmälle ja kattilaan kansi päälle. Sushi-riisi on valmista, kun vesi on imeytynyt kokonaan. Tähän menee aikaa n.10 min. 
Levitä sushi-riisi laakeaan astiaan esim. lautaselle jäähtymään. Anna riisin jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Lisää jäähtyneen riisin sekaan riisiviinietikka-sokeri seosta oman maun mukaan. Minä laitoin 2 rkl riisiviinietikkaa ja 1tl sokeria. Sekoita mausteet kunnolla riisin sekaan. 

Kuori sulaneet katkaravut. Ja kyllä, suosittelen ostamaan kokonaisia kuorellisia katkarapuja. Niiden maku on aivan eri kuin valmiiksi kuorittujen kumikatkarapujen. En ole ostanut valmiiksi kuorittuja katkarapuja enää valovuosiin. Vähän vaatii enemmän vaivaa, kun joutuu sulattamaan ja vielä kuorimaan ne, mutta se on sen arvoista!
Mutta palataanpas taas itse asiaan.. Eli nyt kun sushi-riisi on valmiina ja katkaravut kuorittuna, voidaan alkaa valmistamaan rullaa.


Ensin otetaan bambumatto, jonka päälle laitetaan leväarkki. Leväarkin päälle levitetään ohut kerros sushi-riisiä, Kannattaa kastella käsiä vedessä riisiä levitettäessä -> ei tartu sushi-riisi sormiin. Leväarkin yläreunaan jätetään n. 2cm levyinen alue, ilman riisä. 

Seuraavaksi laitetaan täyte. Minä rakastan katkarapuja =P Joten yllätysyllätys, tämä on suosikki täytteeni itse tehtyihin maki susheihin. Toki voit laittaa täytteeksi ihan mitä itse haluat mm. kurkkutikkuja, porkkanatikkuja, kalaa, paistettu kananmuna siivutettuna, avokadoa jne. Mielikuvitus vain rajana.
Laitan katkarapuja kuvanmukaisesti riisin päälle riviin ja päälle vielä turautan majoneesia. Nyt kun täytteet ovat valmiina, aloitetaan rullaaminen. Rullaaminen aloitetaan alareunasta käärimällä maki tiukaksi rullaksi. Bambumatto on tässä hyvä apu.

Kun rulla on valmis, se siivutetaan sopiviksi suupaloiksi. Itse leikkaan rullan yleensä kahdeksaan osaan. Tarjoile japanilaisen soijan kanssa.

Ei kommentteja: